O SVOJOJ BUDUCNOSTI ...

IZABERI NAJBOLJE - IZABERI JU JUTSU !!!

BUDI POBEDNIK I POCNI DA TRENIRAŠ

UNIVERZALAN SISTEM KOJI NUDI SPECIJALNU OBUKU DEFINISANU U TRI SEGMENTA

• SPORT (postizanje vrhunskih sportskih rezultata)

• VEŠTINA (efikasan sistem odbrane koji ce ti omoguciti da zaštitiš sebe i druge)

• REKREACIJA (ocuvanje zdravlja, poboljšanje fizickih sposobnosti, korekcija i otklanjanje deformiteta)

Jedino ako treningu pridješ sa željom da uspeš, uz napor i hrabrost, razviceš njegova glavna obilježja, samopouzdanje, disciplinu, osecanje potvrdjenosti, sposobnosti za orijentisanje ka cilju, mirnocu i koncentraciju. U lepoti Ju Jutsu pokreta dovedenih do perfekcija ogleda se svojevrstan spoj sporta i umetnosti. Tretman Ju Jutsu kao sporta predpostavlja studiozan i timski rad zasnovan na multidisciplinarnim naucnim dostugnucima. Svaki roditelj je ponosan na svoje dete i želi da sigurnim korakom zakoraci u bolju buducnost, da bude zdravo i da se formira kao kompletna licnost. Upravo ovo je misija Ju Jutsu sporta. To je jedna od najvažnijih stvari koja se pored roditeljske ljubavi, detetu može dati u njegovom životu.

Stari zapisi iz prvog stoleca Nove ere svedoce o ju jutsu borbama i najcešce govore da je veština nastala kao tajni oblik borenja. Negovana po manastirima i hramovima drevnih civilizacija JU JUTSU je dugo predstavljala privilegiju sveštenickog i vladajuceg staleža "tajno ucenje vrhunske mudrosti ", kako se to tada govorilo. Prenosila se generacijama i postepeno širila po celom svetu. Dopunjavala se tradicionalnim borilackim umecem svih podneblja. Danas je JU JUTSU veština i sport koji sadrži sve najefikasnije tehnike koje prepoznajemo u drugim borilackim veštinama (judo, karate, aikido). Ipak, bitno je naglasiti, potpunu jedinstvenost i autenticnost JU JUTSU principa, JU JUTSU teorije i opstih pravila. Vežbanje JU JUTSU ne znaci prosto bavljenje veštinom ili sportom. Stice se telesno, koliko i duhovno. Fascinira lakoca u izvodjenju tehnika sa rekvizitima ili bez njih. Služi za borbu ali i za to da stvori kompletnu licnost, coveka koji ce poznavati svoje telesne i duhovne mogucnosti i koji ce umeti na pravi nacin da ih iskoristi.   

JU JUTSU sport je rezultat inovativnog duha, koji kombinuje ono najbolje iz drugih borilackih veština uz izgradjen sistem sportskih pravila u kome su udarci rukom i nogom, bacanja i parterna tehnika (zahvati držanja, poluge i gušenja) dostigli izuzetno visok nivo efikasnosti. Kao rezultat, dobili smo fenomenalnu metodu takmicenja u sportskim borbama i duo sistemu (cilj je da se prikaže odbrana od više unapred odredjenih i definisanih napada), koja stice sve vecu popularnost u svetu i kod nas. Tehnike koje se koriste slicne su tradicionalnim tehnikama drugih borilackih veština koje zajedno pružaju neverovatan arsenal jake i mocne tehnike izuzetne efikasnosti. U krajnjoj analizi tehnicke strukture ju jutsu, dolazi se do zakljucka da je to jedina totalna veština ili metaforicno, jedini igrac šaha koji koristi sve figure.Dakle, stvoren je unikatan i vrlo efikasan borilacki sistem. Ju jutsu nije samo muški sport. Žena potpuno ravnopravno ucestvuje u sistemu vežbanja, treninga i takmicenja. Ju jutsu je majka borilackih veština, baza iz koje proizilaze specijalizacije u pravcu judoa, karatea, aikidoa i sl.    

 JU JUTSU obrasci kretanja, mogu se ukomponovati u svakodnevnicu savremenog coveka, doprinoseci opštem kvalitetu života na planu preventive, održavanja pozitivnih, te suzbijanja negativnih tendencija u zdravstvenom, vaspitnom i uopšte sociološkom smislu ... Ju jutsu koristi japansku terminologiju, tako da japanski nazivi za sve tehnike opstaju kao zaštitni znak. S poslovnog aspekta ulaganjem odredjenih finansijsko-materijalnih, te kreativnih mogucnosti, ju jutsu se pojavljuje kao potpuno nov subjekt na tržištu, nudeci originalan sistem pogodan za poslovanje.

JU JUTSU je sastavni deo obuke specijalnih službi vojske i policije, kao i drugih službi obezbedjenja lica i objekata svih zemalja sveta. Izuzetno je efikasna i primenljiva u situacijama bliske borbe, savladavanja i razoružavanja protivnika, i to bez prevelike upotrebe sile      

JU JUTSU se u našoj zemlji trenirao u službama policije i vojske i dugo je kao takav ostao zatvoren za javnost. Interesovanje za sport iz kojeg su se vremenom izdvajale ostale borilacke veštine rastao je sve više i nije ostao privilegija tiih službi. Ju jutsu u prevodu sa japanskog znaci " nežna veština" ili kako neki prevode "nežna umetnost". Zahvaljujuci entuzijazmu, ogromnom radu i upornosti pojedinih ljudi, JU JUTSU je i u našoj zemlji konacno postao dostupan svima i dobio svoje mesto u porodici nacionalno priznatih borilackih sportova. Zastupa ga JU JUTSU SAVEZ SRBIJE, zvanicni, legitimni i reprezentativni predstavnik ju jutsu sporta u našoj zemlji i inostranstvu, priznat kao jedini nacionalni Savez od najviših državno-sportskih institucija Srbije. JU JUTSU SAVEZ SRBIJE i CRNE GORE je 19. aprila 2003. godine na svetskom Kongresu postao clan SVETSKE INTERNACIONALNE FEDERACIJE (JJIF-a). JJIF je clanica generalne asocijacije Internacionalnih sportskih federacija (GAISF-a) koji se nalazi u strukturi Medunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK-a) i deluje pod njegovim pokroviteljstvom, a od 2006 godine JJS Srbije automatski je nasledio clanstvo u svetskoj Ju jutsu Federaciji.

JJIF je clan i Internacionalne asocijacije Svetskih Igara (IWGA) i predstavlja ju jutsu na Svetskim Igrama (WORL GAMES) na kojima se okupljaju neolimpijski sportovi. Svetske igre se održavaju svake cetvrte godine. 

Pored Svetskih igara , najveca takmicenja u ovom sportu su Svetska i Evropska prvenstva, Svetski i Evropski KUP-ovi, Balkanska prvenstva i Nacionalna prvenstva i KUP-ovi. Svetska i Evropska prvenstva održavaju se svake druge godine, naizmenicno (jedne godine je evropsko, druge godine svetsko i td.). 

Na Evropskm prvenstvu održanom od 06. do 08. juna 2003 god. u HANAU, u Nemackoj je po prvi put nastupila i naša zemlja. JU JUTSU SAVEZ SRBIJE je inicijator osnivanja i jedan od osnivaca BALKANSKE JU JUTSU FEDERACIJE. Osnivacki kongres održan je 15. novembra 2003. godine u Novom Sadu, gde je i sedište Balkanske ju jitsu federacije. Od 26. do 28.novembra održano je Svetsko prvenstvo u MADRIDU u Španiji, na kome je nastupila i naša zemlja, i u Duo sistemu - žene, osvojila prvu svetsku medalju (srebrnu). 

Prva saznanja iz ju jutsu na prostorima Srbije, javila su se pocetkom 20.veka kada je i pocelo vežbanje ove veštine. Vec 1911. godine prvi put su se pojavile i knjige štampane na našem jeziku: "Viteške igre i sportovi" Milenka Arsovica (Beograd,1911.g.) i "Jiu jitsu- sistem fizickog vaspitanja u Japanaca" Stevana Milicevica (Beograd, 1914.g.). Do kraja 20.veka ju jutsu se u Srbiji vežbala kao veština u policiji i vojsci. 

Kao rezultat inovativnog duha, krajem 20.veka, evoluirajuci od drevne borilacke veštine, ju jutsu je u Srbiji postao moderan borilacki sport. 

Danas je u Srbiji registrovano 47 ju jutsu klubova sa preko 2.000 aktivnih ju jutsu sportista, sa veoma razgranatim sistemom takmicenja od regionalnog do državnog nivoa.

 Posebna pažnja posvecuje se edukaciji takmicara, trenera, sudija, lekara i menadžera u ju jutsu sportu. Tako je otvoren smer za ju jutsu sport pri Fakultetu za sport i turizam, (TIMS) u Novom Sadu na kojem se školuju treneri i menadžeri gde sticu više ili visoko obrazovanje.  

U skladu sa tim objavljen je i veliki broj strucnih radova, publikacija i prirucnika iz oblasti ju jutsu sporta. 

Takodje, pored redovnog sistema školovanja svake godine održava se zimski i letnji kamp Ju jutsu saveza Srbije.

 

ORGANIZACIONA SHEMA